Direktlänk till inlägg 8 maj 2008

Lagförslaget Ds 2008:20 ("Huliganlagen")

Av BD - 8 maj 2008 22:27

Jag har följt debatten ett bra tag nu. Debatten om lagförslaget DS 2008:20. Den så kallader huliganlagen.Jag har nyligen skummat igenom förslaget (det är på cirka 100 sidor och finns att tillgå här för den som är intresserad). Det finns mycket att anmärka på.


Vad innebär det i korthet?

1) Möjlighet för polisen att ta initiativ till tillträdesförbud

2) Möjligheten att ufärda Interimistiskt beslut om tillträdesförbud

3) Kriminalisering av hanteringen av pyrotekniska varor i samband med idrottsarrangemang

4) Förbud mot obehörigt beträdande av spelplan eller inkastande av föremål där

Straff: Straffet för överträdelse av de ovannämnda förbuden ska vara böter eller fängelse i högst sex månader.


  • Möjlighet för polisen att ta initiativ till tillträdesförbud


Behov: "Det finns behov av åtgärder som kan antas öka möjligheterna att initiera ärenden om tillträdesförbud". "Införandet av var ett viktigt led i arbetet för att motverka idrottsanknuten brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln i samband med idrottsarrangemang".

Innebörd: Innebär bland annat att "polismyndigheten (och inte bara klubbarna, min anm.) själva kan ta initativ till tillträdesförbud till Arenan". "Detta genom att förändra sekretessbestämmelserna så att information kan lämnas mellan polisen och idrottsorganisationerna" (info om vilka som bör stängas av, min anm.)

Min kommentar:

Detta förslag är i sig relativt förståeligt. MEN, det krävs att grunderna för en/ett avstängning/tillträdesförbud är rimliga och att rättsäkerheten för de enskilda inte försämras.


  • Möjligheten att ufärda Interimistiskt beslut om tillträdesförbud

Behov: Det finns behov av att effektivisera användningen av tillträdesförbudsmöjligheten. Därför ska en möjlighet att meddela interimistiska beslut om tillträdesförbud införas.

Innebörd: Att Polisen skall kunna ingripa och bortföra individer utan att något formellt brott har begåtts om det förekommer en ”risk för att personen kommer att begå ordnings- eller säkerhetsstörande brott under kommande idrottsarrangemang och brottet är ägnat att störa ordningen eller säkerheten där”.

Min kommentar:

Det är helt horribelt att Polisen kan ingripa utan att något brott ens har begåtts. Detta strider mot allt som det Svenska rättsystemet står för, och utgår ifrån. Det krävs således en enkel misstanke för att Polisen skall få ingripa och föra bort en individ. Det är skrämmande att läsa en sådan formulering som så tydligt utgör en inskränkningar i normal rättssäkerhetspraxis.


Vad värre är att: ”Vidare får åklagaren helt eller delvis utelämna skälen för beslutet, bl.a om ärendet är så brådskande att det inte finns tid att utforma dessa. Tillträdesförbud börjar också som regel att gälla omedelbart”.


Och för att dra det ännu längre:

Visserligen ska det finnas en möjlighet att meddela interimistiskt tillträdesförbud t.ex utan föregående förhör med den som förbudet avses gälla eller att denne på annat sätt fått yttra sig över ansökan, men den möjligheten ska utnyttjas bara i undantagsfall”.

Vilka regler strider detta mot? Vad är det för sjuka regler som menar att man dels inte får veta skälen för beslutet ifråga, och dels inte ens ges möjligheten att yttra sig om, eller försvara sig mot, förbudet. Att detta skall ske i undantagsfall verkar heller inte särskilt trolig.


Den effektivitet som eftersträvas inskränker sig inte bara till områden runt arenan, utan också i ”situationer där polisen dagen eller dagarna före en match ingriper mot våldsutövning mellan rivaliserande supportergrupperingar. Naturligtvis gäller detsamma om ingripandet sker på matchdagen, innan matchen har börjat. Vidare torde skyndsamhetskravet göra sig särskilt gällande beträffande personer som begår idrottsrelaterad brottslighet i slutet av en säsong, t.ex under slutskedet av ett seriespel som ibland kallas slutspel. Det är främst vid dessa typer av fall som en möjlighet för åklagare eller polis att meddela interimistiska beslut om tillträdesförbud på ett effektivt sätt skulle kunna motverka idrottsanknuten brottslighet och därmed bidra till en ökad trivsel och trygghet under idrottsarrangemangen”.

Om de dagarna före stöter på bråk? DAGARNA FÖRE? Hur vet man vad som är fotbollsrelaterat? Hur kan man bevisa det? Är det där på riktigt?


Det sista intressanta är att: ”Uppgiften att pröva frågor om interimistiska beslut om tillträdesförbud bör förbehållas den myndighet av antingen åklagaren eller polisen som bäst uppfyller kraven på rättssäkerhet”.

Rättssäkerhet? Inte fan är det Polisen i alla fall. Inte i nuläget.



  • Kriminalisering av hanteringen av pyrotekniska varor i samband med idrottsarrangemang

Behov: ”Det finns skäl att förstärka säkerheten och skyddet mot ordningsstörningar orsakade av pyrotekniska varor vid idrottsarrangemang.[…] Med pyrotekniska varor avses typiskt sett raketer, smällare och andra fyrverkeriartiklar”.

Innebörd: Att straffsanktionerade förbud mot att inneha och använda pyrotekniska varor vid idrottsarrangemang införs. Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten.

Min kommentar:

Det är rimligt med tanke på skaderisken att detta förslag förs fram. MEN min personliga åsikt är att det är synd att bengaliska eldar och rökbomber förbjuds, av den enkla anledningen att det (enligt mig) är så otroligt stämningshöjande. Det går att utföra bränningar med ökad säkerhet, och det har redan gjorts med lyckat resultat. Jag är för bränning om säkerheten förbättras och mot den nuvarande utvecklingen som liknar den i England. (jo, jag har varit på matcher där - och nej, det är inte mycket till stämning.).


  • Förbud mot obehörigt beträdande av spelplan eller inkastande av föremål där

Behov: "Det finns behov av att förstärka säkerheten och skyddet mot ordningsstörningar som orsakas av att personer obehörigen tar sig in på spelplanen i samband med idrottsarrangemang eller kastar in föremål där".

Innebörd: som det låter. "Om någon kastar in föremål på spelplanen under pågående match kan fråga om straffansvar enligt vissa bestämmelser i allmän straffrätt uppkomma", "Ifall någon obehörigen tar sig in på en spelplan medan det pågår match där kan fråga uppkomma om denne gjort sig skyldig till olaga intrång."

Min kommentar:

Grundidén är kanske i sig bra, MEN, återigen är det viktigt att skilja på sak och sak. Att kasta mynt och liknande i syfte att skada motspelare eller domaren är såklart aldrig acceptabelt. Men det är viktigt att denna regel inte går för långt - så långt att den även kväver de spontana uttryck av glädje/sorg som faktiskt (med måtta) hör fotbollen till. Det är ytterst svårt att betrakta ett inkastat tomt platsglas som inte är i närheten av att träffa som en grov kriminell handling. På fotbollsläktaren är det känslor, och att börja inskränka dessa är fel väg att gå. Naturligtvis finns det skillnad på känslor och känslor, men, att följa den engelska modellen anser jag släcker den nerv som för mig gör det extra värt att se på fotboll. Att följa lagen om tillträdesförbud på arenan är bra. Främst för säkerheten. Men med ett undantag: när ditt lag tar SM-Guld. Att inte få springa in på planen i totalt lyckorus är för mig obegripligt. Det är höjden av guldfirandet.



Sammanfattningsvis,

Stora delar av förslaget anser jag leder till en utveckling av fotbollen som inte är fördelaktig. Det är bra att debatten förs, men åtgärderna behövs definitivt diskuteras vidare.

Nu är (tack och lov) inte sista ordet sagt.

Jag hade massa andra funderingar,men....jag lämnar dom vilandes för tillfället.

Cheers.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av BD - 2 mars 2009 07:33

    Ytterligare en anledning att sakna Göteborg just nu. Lite, lite sugen är man på att ta en sista-minuten-biljett. När tänker dom spela här? När? Varför hittar jag ingen information? Panic.   ...

Av BD - 1 mars 2009 22:21

  Jag har inte särskilt många fördelar (utöver själva jobbsituationen) i mitt nuvarande jobb. Men förra veckan visade det sig att en samarbetspartner sponsrar Hammarby Bandy och att jag oväntat nog kunde lägga vantarna på två gratis biljetter (värde ...

Av BD - 1 mars 2009 20:41

Efter en lång (men underbar) helg, passar jag på att ta det duktigt lugnt. En bra bok, några kex med brieost (innan maten, ojoj), vindruvor och ett glas vin. Det känns skönt att man inte bor hemma och att man faktiskt kan bestämma över sig själv. Sön...

Av BD - 1 mars 2009 10:46

Hela helgen har spenderats med min kära pappi och P som kört hela vägen från Göteborg. Snart åker dom iväg igen, men fram tills dess så ska jag spendera så mycket tid m det bara fysiskt är möjligt med dom....

Av BD - 27 februari 2009 07:23

Vi slänger väl upp en låt - och startar denna fredag på ett ypperligt bra sätt....

Presentation

Omröstning

Vilket projekt ska jag ägna mig åt?
 Odla en jordnötsplanta
 Skriva en bok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Maj 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards